Grenland Sigarselskap feiret 20 år i Grenland

De siste publiserte fagartiklene finner du lenger nede.

Først noen skjønnlitterære bidrag:

Leo Bassi i PorsgrunnEn JulefortellingMed Fritjof Nansen på Frierfjorden

Avisinnlegg 2009-2017

 

Tre innlegg om

Eiendomsskatten i Porsgrunn
Publisert i PD 20.02.20 og i TA 21.02.20

Det pågår en het debatt om skatten i Porsgrunn. For noen er dette dobbeltbeskatning. En kan komme til å ha både formuesbeskatning og eiendomsskatt av samme eiendommen. Næringsdrivende har vært notorisk opptatt av at næringsinntekt ikke skal dobbeltbeskattes. Så det bør ikke være god politikk når det gjelder bolig heller sjøl om det bare berører de med høyest formue.

En annen sak er at det skapes et inntrykk av at det ikke betyr noe for markedsverdien hvor boligen ligger i kommunen. Rennestraum i Varden påstår at boliger i Knarrdalstrang og Oklungen har samme markedsverdi som en bolig i sentrum av Porsgrunn. Sjøl fant jeg at en 100 kvm, 140 år gammel bolig i Porsgrunn har en markedsverdi som er kr.400.000 høyere enn en 110 år gammel tilsvarende bolig i Oklungen. Det kan sjekkes på skatteetaten.no.

Porsgrunn tar inn 170 millioner kroner i eiendomsskatt. Det har vært en økning på 100 millioner på fem år. Hvordan er det mulig? Har Porsgrunn lavere statstilskudd en f.eks. Larvik som ikke har eiendomsskatt? Ordfører Robin Kåss sier de måtte øke eiendomsskatten fordi de var i en tvangssituasjon. Så vidt jeg kan forstå er det feil. Kommunen har flottet seg med kulturhus, idrettshaller, svømmebasseng og slikt som bidrar til at innbyggerne må betale skjorta for å kunne bruke, i tillegg til at de altså må bidra med skattekroner. Det er noe grunnleggende galt med politikken slik den nå gjennomføres, spør du meg. Så det er altså et valg. En behøvde ikke bygge og så sende ekstraregninga til innbyggerne.

Politikk er å ville, her vil en med andre menneskers penger. Det er dårlig politikk.

Inge Jørgensen
Villig skattebetaler

Eiendomsskatten i Porsgrunn del 2
Publisert i PD og TA 25.02.20

Rennestraum har gjort meg oppmerksom på at skatteetaten.no gir samme formuesverdi for en bolig i Knarrdalstrand som i Vidsynvegen, mens Oklungen slipper billigere unna. Ja, en sjekk på skattetaten.no bekrefter det til tross for at Skatteetaten oppgir at de «beregner en boligverdi basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til boligens beliggenhet, areal, byggeår og type bolig.» I tillegg oppgir Skatteetaten om deres beregninger; «Det er de opplysningene du tidligere har sendt Skatteetaten som danner grunnlaget for formuesverdien som blir forhåndsutfylt i skattemeldingen." Dersom dette var riktig skulle en bolig i Vidsynvegen selvsagt vært skattlagt hardere enn en i Knarrdalstrand. Det synes viktigere enn noen gang at boligeiere sjøl sjekker sin skattemelding, korrigerer eventuelle feil for framtidig beskatning fra stat og kommune. For øvrig mener jeg fortsatt at eiendomsbeskatning i Porsgrunn framstår som dårlig politikk og ikke som tvang.

Inge Jørgensen

Dette er dårlig politikk
Publisert sammendrag av de to innlegga i Varden 24.02.20

 

Det pågår en het debatt om skatten i Porsgrunn. For noen er dette dobbeltbeskatning. En kan komme til å ha både formuesbeskatning og eiendomsskatt av samme eiendom.

Næringsdrivende har vært notorisk opptatt av at næringsinntekt ikke skal dobbeltbeskattes. Så det bør ikke være god politikk når det gjelder bolig heller sjøl om det bare berører de med høyest formue.

En annen sak er at det skapes et inntrykk av at det ikke betyr noe for markedsverdien hvor boligen ligger i kommunen. Rennestraum i Varden påstår at boliger i Knarrdalstrand og Oklungen har samme markedsverdi som en bolig i sentrum av Porsgrunn. Ja, en sjekk på skattetaten.no bekrefter det til tross for at Skatteetaten oppgir at de «beregner en boligverdi basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til boligens beliggenhet, areal, byggeår og type bolig.»

I tillegg oppgir Skatteetaten om deres beregninger; «Det er de opplysningene du tidligere har sendt Skatteetaten som danner grunnlaget for formuesverdien som blir forhåndsutfylt i skattemeldingen." Dersom dette var riktig skulle en bolig i Vidsynvegen selvsagt vært skattlagt hardere enn en i Knarrdalstrand. Det synes viktigere enn noen gang at boligeiere sjøl sjekker sin skattemelding, korrigerer eventuelle feil for framtidig beskatning fra stat og kommune. Sjøl fant jeg at en 100 kvadratmeter, 140 år gammel bolig i Porsgrunn har en markedsverdi som er 400.000 kroner høyere enn en 110 år gammel tilsvarende bolig i Oklungen.

Porsgrunn tar inn 170 millioner kroner i eiendomsskatt. Det har vært en økning på 100 millioner på fem år. Hvordan er det mulig? Har Porsgrunn lavere statstilskudd en f.eks. Larvik som ikke har eiendomsskatt? Ordfører Robin Kåss sier de måtte øke eiendomsskatten fordi de var i en tvangssituasjon. Så vidt jeg kan forstå er det feil. Kommunen har flottet seg med kulturhus, idrettshaller, svømmebasseng og slikt som bidrar til at innbyggerne må betale skjorta for å kunne bruke, i tillegg til at de altså må bidra med skattekroner.

Det er noe grunnleggende galt med politikken slik den nå gjennomføres, spør du meg. Så det er altså et valg. En behøvde ikke bygge og så sende ekstraregninga til innbyggerne.

Politikk er å ville, her vil en med andre menneskers penger. Det er dårlig politikk.

Inge Jørgensen
villig skattebetaler

 

 

Tidligere Avisinnlegg

 

Kjønn og utvikling
Om hvordan gutter lærer å tape
Utdanning 18-2013 s.38-39
Kan de underordnede tale?
Om psykisk utviklingshemmede blir hørt i det offentlige rom
Spesialpedagogikk nr.8-2012 s.24-27
ADHD-overdiagnostisering av desemberbarna
- Spesialpedagogikk nr.5-2012 s.19

Fagopplæring for framtida  
Yrke nr.2-2011 s.42-43
Fullført videregående opplæring
Spesialpedagogikk nr.7-2010

Hvor blir de av, de vi jobber med i PP-tjenesten
Skolepsykologi nr.5-2009


Firma Inge Jørgensen driver Grenland Pedagogsenter

Grenland Pedagogsenter
Jørgensen er pensjonist, men kan kontaktes om det er noe du ønsker

Pegagogisk-Psykologisk Rådgiving - Kurs og foredrag - Artikler og bøker - Rehabilitering og Habilitering
 

 


Vi kosær vårs i Grenland. Se ælva vår fra Skien til Porsgrunn

Bildene er tatt våren 2002

De tre panoramabildene kan ses i full størrelse
 
Bildene er tatt 1.juledag 2001  
 

 


Besøk en av Grenlandskommunene 

   

Eller besøk en av våre fylkeskommuner

Tips en venn om disse sidene:
Til (e-post):

Fra (navn):

Kommer du til denne sida uten at det er noe over eller til venstre, trykk her