Grenland Sigarselskap av 1998 og mer
Grenland Cigarsociety and more

Grenland Sigarselskap feira 25 års-jubileum

Vi kosær vårs i Grenland

Publisert i TA og Varden 01.06.23

Det var fredag 26.mai 2023 at 17 mann og en kvinne feira at Grenland Sigarselskap av 1998 fortsatt var ved god helse. Riktig nok truer politikere med å forby salg av tobakk, inkludert sigarer, mens de tillater bruk av hasj, marihuana og kokain, for ikke å snakke om snus og skrå. I Grenland Sigarselskap sigarerer man, tar seg god tid, senker skuldrene, lar hverdagens strev og mas fare og forlenger livet med en god sigar. «Det er helse i hvert trekk,» er gjennomgangsmelodien.

Håkon Aanonsen fra Sigar.com kom med en gottepose og i Rådhustrappa nøt menn og kvinne en Chess Double Corona og stilte seg opp så to ungdommer kunne forevige den lykkelige tildragning. Takk til ungdommene. Dagens taler var tidligere medlem og nåværende ordfører i Bamble, Hallgeir Kjeldal. Han minnet sin tid i selskapet og gledet seg med medlemmene over det gode samhold.

Etter Trappa var det stor servering i Borgerklubben Humanitas’ lokaler ved utløpet av Lillælva. Anders Pedersen fra Spilleringenkasserolle serverte sju retter kjent som Babettes Gjestebud. Someliér Vidar Oterkiil stilte med passende viner til de sju rettene og Line og Marita, vertinnene i Borgerklubben, serverte og sørget for at medlemmene i Sigarselskapet fikk alt de trengte. Anders hadde lagt sin sjel i maten som smakte himmelsk fra første rett, skildpaddesuppe, til siste, frukt. Imellom der fikk vi Blinis Demidoff, Vaktler i butterdeigskiste, salat, oster fra Telemark og kaka Baba Rum. Naturlig nok måtte gjestene ha en lengre pause ved vannet hvor sola skinte om kapp med de sigarerende. Været blei bare bedre og bedre, så etter maten nøt man flere sigarer, gode samtaler, heftige diskusjoner om utviklingen på Cuba og taler og fortelleringer fra Sigarselskapets lange historie. Det var også gaveoverrekkelser fra presidenten i Det norske Cigarselskap, Ole Gunnar Hauso, foruten fra Håkon Aanonsen. Presidenten de siste ti årene, Frank Lüdke, trakk opp linjene for de neste 25 år før de siste gjestene forlot Borgerklubben i tre-tida på natta.

Inge Jørgensen

 

Grenland Sigarselskap feiret 20 år i Grenland

Generalforsamlingen valgte

President Frank Lüdke (tlf.9203261)

Vi møtes hver andre onsdag i måneden

Følg med på Facebook eller ring presidenten

Sigarselskapet i Varden 9.12.21

 

 

JULEMØTE: Fra venstre: julenisse og president Frank Lüdke, Raymond Morfjord, Snorre Aslaksen, Ketil Evjedal, Per Gundersrud og Joachim Svoldsbru ved pizzaen. Foto: Inge Jørgensen

 

Disse karene elsker én ting. – Er som ekte kjærlighet

Røykeloven har ingen gyldighet når denne gjengen møtes. – Dette er for alle.

Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Publisert: 19.12.2021 07:50 Sist oppdatert: 07:53

De startet opp i 1998 og lever fortsatt i beste velgående, ifølge dem selv. Nylig ble det avholdt tradisjonelt julemøte i foreningen i garasjen til Siv og Joachim Svoldsbru i Porsgrunn. Og navnet?

Trosset strømprisene

– Grenland Sigarselskap ble stiftet den gangen sigaren var på sitt høyeste. Den gang var det en sigar-boom i Norge. Så kom røykeloven, og da gikk det litt nedover med oss. Men vi holder koken – og humøret. Vi møtes fordi vi synes det er fint å nyte en sigar. Vi sigarerer, sier sigarselskapets Inge Jørgensen til Varden.

Årets julemøte i selskapet inkluderte sigarer, godt drikke og velsmakende mat, får Varden opplyst. Denne gangen møttes sju mann i garasjen til Siv og Joachim Svoldsbru i Porsgrunn.

– Vi trosset de høye strømprisene og fikk lokalet varmt nok til å kunne nyte uten vanter, opplyser Jørgensen og viser til at julematen i år var pizza – som i fjor.

Helsebringende

Før og etter maten var det imidlertid sigarene som dominerte.

– Store, tunge cubanere, nicaraguanere, lettere dominikanere. Alt etter hver enkelts gane, opplyser Jørgensen.

– Hva er det ved det å røyke sigar som appellerer så sterkt til dere i sigarselskapet?

– Det kan jeg si deg. Vi senker skuldrene, tar den tiden det trenger og er i godt selskap. Å røyke sigar er helsebringende fra første trekk. Og du må ha minst en time på en sigar. Det er ikke noe stress rundt sigaren, opplyser Jørgensen.

– Alle vil ikke være enig i at det er helsebringende å røyke sigar?

– Jeg tror ikke det er mange som vil være uenig i at en sigar er helsebringende. Du trekker ikke ned en sigar, så du får ikke så mye nikotin i kroppen. I og med at vi ikke trekker ned er faren for uhumskheter relativt liten, mener sigarelskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik oppleves en god sigar

Jørgensen er klar på at Sigarselskapet er for alle og at det i så måte bare er for interesserte å kontakte selskapets president, Frank Lüdke

– Hva slags følelse får du av en god sigar, Jørgensen?

– En god sigar er som vellykket kjærlighet. Den blusser opp med nye krydder fra tid til annen. Omvendt kan jeg si det som avdøde Ole Braarud gjorde: En sluknet sigar er som sluknet kjærlighet. Den er vanskelig å tenne igjen og oppstår aldri i sin opprinnelige glød.

 

Sigarselskapet i PD 09.10.21

Når denne gjengen samles, ligger sigartåka tjukt rundt bordet

Senker skuldrene

PD 09.10.21 Filip Wennerød

– Klubben lever i beste velgående, sier Inge Jørgensen til PD.

Han var med å starte sigarklubben i '98, og er i dag revisoren deres. Ideen ble klekket ut under en hyttetur på Rauland hvor Jørgensen tok seg en sigar sammen med venner etter å ha besøkt Cuba. Nå, 23 år senere, møtes de fortsatt én gang i måneden for å røyke sigarer og prate sammen.

– Sigaren er det viktigste. Men man kan ikke nyte en sigar i godt selskap uten at man har det godt med de man er sammen med. I klubben er det bare flotte folk, fortsetter Jørgensen, som forteller at praten stort sett handler om helse, kvinner og politikk.

 

 

Damper: Inge Jørgensen fra Porsgrunn og resten av gutta i Grenland Sigarselskap av 1998 møtes fortsatt én gang i måneden for å røyke sigar og prate sammen. Her er de på ekstraordinært møte på Karjolen Pub for å smake på en cubansk nyhet. Jørgensen opplyser at flertallet holder seg unna sigarett, eller «hvite pinner». Foto: Inge Jørgensen

Etter over 20 år og noe fall i medlemstall holder Grenland Sigarselskap av 1998 fortsatt stand.

 

– De tre viktigste tingene i livet.

Klubben møtes hver andre onsdag i månedene for å dampe sammen. Møteplassene endres. Enten er de på privat terrasse, eller på skjenkesteder som karjolen Pub, Kafe K, Lundetangen og Sjøloftet. Nylig hadde de ekstraordinært møte på uteserveringa til Karjolen Pub, for å smake en ny cubansk sigar fra produsenten Ramon Allos. Jørgensen bekrefter at det er en synlig røyksky rundt møtebordet, men at de ikke får kjeft av den grunn. Jørgensen forklarer at det alltids er noen som røyker der hvor de møtes, og at de derfor ikke er en plage for resten av klientellet.

– Men på Sjøloftet må vi sitte i toppen av trappa ved inngangen, siden folk klager når vi sitter nede på lekteren, sier Jørgensen, som forteller at det er ganske vanlig at andre gjester slår seg ned ved bordet deres og tenner opp en røyk.

Medlemstoppen nådde de rundt år 2000, da fikk de en skikkelig boom og var oppe i 45 medlemmer. Jørgensen forteller det dabbet litt av etter at røykeloven ble innført og at sigarselskapet nå teller cirka 15 medlemmer. Aldersspennet er variert, fra 25 år til nesten 90. De fleste er sjiktet 50- til 60 år. Nye medlemmer rekrutteres og opptas på nokså uformelt vis.

– Enten er det noen vi kjenner som spør om de kan være med, ellers så kan det skje at vi inviterer noen som vi vet røyker sigar, sier Jørgensen.

Selv om det kanskje ikke gjelder alle medlemmene, er Jørgensen blant dem som kan finne på å ta seg en sigar i det daglige utenfor sigarmøtene. Enten ute i sola, eller inne foran peisen. Siden det er få sigarbutikker i området, skaffes de stort sett via nettbutikk eller Narvesen.

– Sigarer er da skadelig for kroppen. Hva med helsa?

– Sigar nyter man uten å trekke ned i lungene. Det går bare inn i munnen og ut igjen. Når man sitter én time, halvannen med en sigar så senker man skuldrene og tar seg god tid. Slik jeg ser det er det helsebringende på alle måter, sier Jørgensen.

 

Resten er gammelt

Oktobermøtet 2007 var det best besøkte møtet det året, med over 20 deltakere. Vi hadde besøk av en sigarruller fra Cuba, hentet hit av www.sigar.com . Helt topp.

Meld deg inn i et hyggelig selskap

Generalforsamling 16.02.07 - Innkalling og dagsorden, statutter.

Nytt: Dvs., vi har alltid visst det, men nå sies det også fra kvalifisert hold. Sigaren hjelper på psyken. Den stresser ned og bidrar til ro og oversikt i tilværelsen. Vårt æresmedlem Kjell Magne Bondevik meldte i Ukeslutt lørdag den 04.11.06 at han måtte ut av Stortinget når det ble for tøft for han. Da kunne han observeres på byen "dampende på en sigar. Da roa det seg." Vi er glade i deg Kjell Magne, som er åpen både på dine psykiske vansker og på dine gleder med sigaren.

Besøk i og fra Grenland Sigarselskap

Onsdag 8.11.06 Var vi i Oslo hvor vi besøkte Colibri of London .

Onsdag den 10.01.07 møtes vi på Kafe K i Porsgrunn.

Juni 2006 - August Kleven fra Augusto Cigar og Vinoble besøkte Pirsgrunn - en høydare i sigarer, vin og cognac

17.02.06 - Steinar fra http://www.haugen-gruppen.no og Cognac Tesseron og delte ut av sin kunnskap og sin cognac i flere fasonger. Alt passet sigaren.

12.05.04 - Jørgen Kongsøre introduserte armagnac. Kongsøre er grosserer i Gastro Import NorgeIntroduksjon.

10.04.04 - August Kleven fra Augusto Cigar tok med seg en mengde sigarer til Grenland sigarselskap.

14.01.04 Besøk på Borgestad Gård hvor Gunnar Borgestad tok i mot oss i biblioteket

29.10.03 Besøk av Antoine Braastad: "Nordlendinger drikker cognac som hakka møkk":

President Ole Braarud intervjuet av Lars Christensen. Se Grenlandsavisa Desember 2002. Oles sigarhistorie kan du se og høre her (1,2MB video)

12.12.01 Besøk på Trio bryggeri. Omvisning og smaksprøver. Ragnar Torsby på trio var en ypperlig vert. Kan anbefales. 

12 medlemmer av Grenland Sigarselskap var på Cuba i mars 2001 Se programmet og les om erfaringene her

14.11.01 Cubansk ro. Jonny Jacobsen fra Brand Partners i Oslo var på plass med bl.a. Havanna Club. Vi hadde en stor opplevelse.

10.0101 hadde vi besøk av Tore Sandsmark som tegnet og fortalte fra det skotske høyland medbringende edle dråper som går godt sammen med sigarene våre.

Desembermøtet 2000 med Heidi Haldorsen fra Havanna House

09.05.01 Besøk av Terje Nøkleby fra Tiedemanns tobaksfabrikk

Sigarutvalget i Grenland Sigarselskap våren 2000

14.06.00 Trygve Larsen, medforfatter av boka Sigarguiden, gjester Grenland Sigarselskap onsdag 14.juni

08.03.00 Grenland Sigarselskap Kvinnen og cigarbutikken - Møte 8.mars med Bjørg Svenøe, driver av Sol Cigar på Drammensveien

October 1999 - Grenland Cigarsociety

Andre sigarsteder/Other cigarsites
Norsk Sigarforum
Rogaland Cigar Forum

Kjøp sigarer fra utlandet på nettet:
www.cigargroup.com/resource.htm
 
www.whiteash.com

Kommer du til denne sida uten at det er noe over eller til venstre, trykk her